Po przewróceniu lodówki do góry nogami oraz przekopaniu spiżarni, doznałem kulinarnego olśnienia, niczym Michał Anioł malując kaplicę Sykstyńską. Przedstawiam Państwu:
Proste ceviche z łososia
Składniki (scraps)
- Filet z łososia około 0,2kg
- 2 limonki
- 1 pomidor
- 1 cebula
- świeża mięta
- sól morska
- papryka chili
Sposób przygotowania:
Łososia pokroić na równe kawałki, (ja preferuje 2cm x 2cm o grubości 0,5cm). Wrzucamy do szklanej misy,Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i siekamy na drobne kawałki, następnie solimy, wyciskamy sok z 2 limonek, miętę siekamy pozostawiając parę gałązek do dekoracji mieszamy parokrotnie pozwalając rybie marynować się około 30 minut. Pomidora kroimy w cienkie równe plastry, układamy na talerzu warstwami w kolejności ryba, pomidor, ryba, pomidor, piórka z cebuli, parę gałązek mięty. polewamy z góry powstałym "leche de tigre".
Życzę wszystkim smacznego, zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.
Już niedługa także na FB
0 komentarze :
Prześlij komentarz