Składniki dla 2 osób:
- 4 kotlety jagnięce
- masło
- olej rzepakowy
- czosnek główka
- rozmaryn 4 gałązki
- jeden por
- seler korzeń 20 dkg
- ziemniaki 20 dkg
- chrzan tarty
- smietana 36% zakwaszona
- powidła wisniowe najlepiej z całymi wiśniami
- 100ml wiśniówki
- pieprz
- sól morska
Przygotowanie puree:
Obranego i pokrojonego w drobną kostkę selelera gotujemy w osolonej wodzie po 5 minutach dorzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy ok 20 min do miękkości. Odcedzamy i przekładamy do miksera lub blendera dodajemy łyżkę śmietany i chrzanu. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Przygotowanie jagnięciny:
Kotlety myjemy, osuszamy i wkładamy do miski. Dodajemy 4 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz oraz rozmaryn w całości, zalewamy 4 łyżkami oleju, dodajemy 2 łyzki wiśniówki mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty i smażymy na patelni grilowej z obu stron dodajemy masło i wykańczamy, nastepnie dolewamy marynatę oraz 4 zmiażdzone ząbki czosnku w łupinkach, dodajemy 4 łyżki powideł i 50 wiśniówki i deglasyjemy dno patelni kotlety zdejmujemy, lepiej im będzie jak chwilę poleżą. Zawartość patelni przelewamy do garnka i redukujemy. Na patelni grilowej, palimy pora pokrojonego na cztery podłużne części. Wszystko układamy na talerzu tworząc odpowiednią kompozycję, zgodnie z zasadą że oczy jedzą jako pierwsze.
Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.
0 komentarze :
Prześlij komentarz