Żeberka wieprzowe w glazurze z Whisky i melasy.

Radosna wieść głosi, że zawitała wiosna, a jest to najodpowiedniejszy czas na rozpoczęcie długo wyczekiwanego sezonu grillowego. Do tej pory moim popisowym specjałem z grilla, były pikantne skrzydełka w stylu Buffalo (przepis już niedługo), ale mam przeczucie że w tym roku zostaną wyparte przez Żeberka wieprzowe w glazurze z Whisky i melasy. Zwłaszcza że można je przygotować także w piekarniku.


Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych extra
- 100 dobrego whisky lub burbonu
- melasa ( można z łatwością kupić w sklepie ze zdrową żywnością)
- pieprz
- sól morska
- kasza gryczana
- parę plastrów wędzonego boczku dla dekoracji
- jarmuż i czosnek do dekoracji
- olej rzepakowy

 Przygotowanie:
 Żeberka myjemy i rozcinamy na mniejsze porcję, po 3-4 żeberka, następnie dokładnie nacieramy sporą ilością soli i odrobiną pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju rzepakowego, smażymy dokładnie nasze mięso z każdej strony, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmujemy mięso, odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni, pozostawiając odrobinę na dnie. Na średnim gazie dolewamy na patelnię 100 ml whisky i deglasujemy cały osad z dna po smażeniu mięsa. W miedzy czasie alkohol odparuje, jeśli zrobimy to poprawnie. Dodajemy melasę do uzyskania konsystencji lekkiego sosu, i dokładnie mieszamy. Powstałą glazurą smarujemy żeberka, kładziemy na ruszcie i pieczemy przez 15 minut w rozgrzanym do 180 C piekarniku. Cały proces pieczenia może też być wykonany w warunkach wcześniej wspomnianego grilla, co gorąco polecam

Serwis:
 Na talerzu układamy porcję kaszy gryczanej, na której układamy rozcięte żeberka. Do dekoracji używamy prażonych chipsów z czosnku, liści z jarmużu oraz chipsów z boczku.



Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.



 

0 komentarze :

Prześlij komentarz