Polędwica z dorsza w pistacjowym pesto na risotto z czarnymi truflami

Bardzo starannie przygotowywałem się do tej chwili, i jestem zachwycony efektami mojej ciężkiej pracy, a otrzymawszy odpowiednie opinie moich kobiecych ekspertek, ogłaszam oficjalnie że, uroczyste menu na dzień kobiet jest już gotowe i czeka na was panowie i panie. Menu rozpoczyna ciepłe śniadanie w formie sałatki z pomidorów koktajlowych by następnie uraczyć nasze panie zdrową zupą z ciecierzycy a wieczorem uwieść Polędwicą z dorsza w pistacjowym pesto na risotto z czarnymi truflami


To unikatowa szansa panowie, byście mogli zachwycić wasze panie czymś tak wspaniałym jak i prostym. Drogie panie jeśli macie kogoś, kogo chciałybyście poprosić o przygotowanie dla was tego unikalnego menu, udostępnijcie przepis z imieniem tej osoby, na pewno się domyśli. Zanim to jednak nastąpi zdradzę przepis na to nieprawdopodobne danie.

Składniki na 2 osoby:
- 2 polędwice z dorsza po 150 g każda (polędwica to ta gruba część fileta od strony kręgosłupa)
- 50 dkg pistacji bez skorupek
- oliwa z oliwek
- olej rzepakowy
- parmezan 50 dkg
- 4 ząbki czosnku
- jedna pietruszka dowolnej wielkości
- pieprz
- sól morska
- cytryna (tylko dla skórki)
- 1 jajko
- panierka (ja użyłem tej samej którą zrobiłem przy okazji spaghetti po sycylijsku )

Dorsza pozbawiamy skóry, i tniemy na równe kawałki w przybliżonym kształcie trapezu, długości 5 cm.Przyprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Roztrzepujemy jajko i panierujemy z jednej strony by uzyskać imitacje chrupiącej skóry po usmażeniu. Kiedy nasza ryba się smaży, wrzucamy do blendera czosnek, pistacje, 2 łyżki oleju, 2 łyżki oliwy, starty parmezan,pieprz i odrobinę soli. Blend-ujemy do uzyskania kremowej konsystencji i przekładamy na patelnie, podgrzewamy na średnim ogniu i wkładamy rybę, UWAGA panierką do góry, na około 10 minut. Po tym czasie nasza ryba jest już gotowa. Nie będę pisał o tym jak przygotować risotto, gdyż przepis na nie jest w innych moich przepisach, na przykład TUTAJ . To które występuje w tym przepisie różni się tym iż powstało ze specjalnej włoskiej mieszanki ryżu Arborio z suszonymi truflami, przygotowanie pozostaje jednak bez zmian. Zmienia się za to aromat i smak, wzbogacony o dzikość trufli.

Serwis
 
 Na płaski talerz nakładamy porcję risotto, na którym układamy po dwa kawałki ryby, jeden panierką do góry, drugi w dół. drugi kawałek polewamy sosem z patelni. Danie dodatkowo przyozdabiamy chipsami wykonanymi z korzenia pietruszki i gałązką oregano. Po takim dniu każda pani będzie patrzeć na was jak na czarodzieja, z nożem mistrza kuchni w ręku.


Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.

0 komentarze :

Prześlij komentarz