Kulki ryżowe "Arancini di Riso"

Spójrzcie, po włosku - "pomarańcze ryżowe", z kolei po polsku-"kulki ryżowe". I już wiadomo gdzie traktuje się gotowanie jak sztukę i kocha się jedzenie. Arancini są częścią prostej włoskiej kuchni domowej a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Co udowadnia fakt iż przygotowały je ostatnio ze mną dwa małe szkraby. Ich smak zniewala, a prosta forma zaskakuje. Jeżeli skorzystaliście z któregokolwiek z tych przepisów: Pierś z kurczaka z białym risotto , Łosoś w boczku na białym risotto z sałatką z hartowanych warzyw. i za sprawą niewytłumaczalnych okoliczności, pozostało wam troche risotto, to nadszedł właśnie moment kiedy coś pysznego możecie zamienić w coś niewyobrażalnie pysznego, a mówiąc dokładnie Arancini di Riso.



Składniki na około 20 kulek :
- 0,5 kg gotowego risotto
- mała mozzarella
- 100 ml świeżej bułki tartej
- 100g parmezanu
- pęczek natki pietruszki
- 4 jajka
- 200 ml suchej bułki tartej
- sól morska
- pieprz
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Przygotowanie:
 Do risotto dodajemy świeżą bułkę tartą, poszatkowaną natkę pietruszki, 1 jajko, ścieramy na tarce 100 g parmezanu, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie delikatnie mieszamy, tak by nie rozcierać ugotowanego ryżu. Z gotowej masy, zwilżonymi dłońmi formujemy kulkę wielkości piłki do golfa, następnie lekko ją zgniatamy, robimy dziurkę na środku i wkładamy do niej kawałek mozzarelli wielkości złotówki, całość na powrót formujemy w piłeczkę wkładamy do strzepanego jajka i panierujemy w bułce tartej. Gotowe kulki smażymy w głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Arancini najlepiej jeść gorące, kiedy jeszcze parmezan i mozzarella są miękkie, i udzielają swojego aromatu najbardziej, ale można je jeść także na zimno, bez obaw o spadek jakości doznań sensorycznych. Tak jak napisałem na początku przygotowanie arancini jest dziecinnie proste, a jednak nie do końca jest to prawdą no bo skąd niby mielibyśmy mieć pozostałe risotto?



Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.

0 komentarze :

Prześlij komentarz