Przygotowanie oraz składniki jak zaraz zobaczycie są bajecznie proste.
Składniki:
- świeży, piękny stek z rostbefu z tłuszczykiem około 300 g.
- gałązka rozmarynu
- trzy ząbki czosnku
- dwie pieczarki
- świeża roszponka
- świeża kolendra
- świeża limonka
- świeże oregano
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól morska
Stek trzymamy w temperaturze pokojowej, na co najmniej 30 minut przed smażeniem, po tym czasie smarujemy go oliwą z odrobina pieprzu i soli. Patelnię grillową nagrzewamy na kuchence, kiedy jest już gorąca przykładamy nasz stek, zaczynając od części z tłuszczykiem,żeby nam się podpiekła.na patelnie wrzucamy zgnieciony czosnek i pieczarki. Stek smażymy z każdej strony po 2 minuty jednocześnie przyciskając szpatułką. Za każdym razem smarujemy od góry ząbkiem czosnku i omiatamy rozmarynem, pomoczonym oliwą z patelni. Czynność tę powtarzamy do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia.
Dressing the board
Na desce siekamy kolendrę, oregano i czosnek. Polewamy oliwą z oliwek i sokiem z połowy limonki, dodajemy odrobinę soli. Powstały dressing dokładnie mieszamy i kładziemy na nim nasz stek, przewracając go na drugą stronę po dwóch minutach. Dajmy mu teraz odpocząć. Aromaty z ziół oraz sok cytrusowy łączą się z sokami z mięsa, aromatyzując nasz stek, w momencie kiedy zamyka swoje pory, by zatrzymać ten smak w środku już na zawsze, a przynajmniej do momentu kiedy wy postanowicie doświadczyć tego niezwykłego doznania, czyli przez najbliższe 5 minut.
Serwis
Na talerzu układamy umytą i osuszoną roszponkę, polewamy ją oliwą z oliwek, pieczarki, a następnie nasz stek, jeśli minęło co najmniej 10 minut odpoczynku. Ozdabiamy rozmarynem i gałązkami kolendry. Podajemy z czerwonym winem półwytrawnym.
Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.
Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.
0 komentarze :
Prześlij komentarz