Prosta, szybka, tania i pyszna Pasta Fresca

Wyobraźcie sobie taką sytuację: jest późne weekendowe popołudnie, a wy oglądacie ten sam film po raz już chyba piąty lub przeglądacie dawno przeczytane aktualności na FB. Nawet nie spodziewacie się że za drzwiami czają się.... znajomi, chcąc wam złożyć niespodziewaną wizytę. Na dodatek jesteście już dawno po obiedzie a wasza lodówka pożarła wszystkie przekąski, i jedyna jaką dysponujecie to wino przyniesione, właśnie przez nich. A teraz, pokaże wam jak szybko wybrnąć z tej krępującej sytuacji,jednocześnie imponując swoimi zdolnościami gastronomicznymi znajomym, za pomocą paru podstawowych produktów które znajdują się w każdej kuchni.Ja zawsze gotuje przy naszych gościach i czuję się wtedy jak bohater.A teraz, Pasta Fresca z jednominutowym sosem pomidorowym:



Brudny talerz, ale obciach, dobrze że to home cooking, bo Amaro to by mnie zjadł. Wracając do przepisu, makaron, pomidory, pieprz, sól, czosnek, bazylia i oregano jeśli macie. Nie macie makaronu ? I dobrze, zrobicie własny, a znajomym "opadną szczęki".

Składniki na makaron:
 - kubek mąki
 - 1 jajko
 - łyżka oliwy z oliwek
 - sól

Przygotowanie
Do miski wsypujemy kubek mąki, wbijamy jajko i wlewamy łyżkę oliwy. Następnie energicznie mieszamy widelcem aż do połączenia wszystkich składników. Ugniatamy ciasto rękami aż do uzyskania gładkiej konsystencji, podsypujemy odrobiną mąki i wałkujemy na cienki placek. Nie macie wałka? Jeszcze lepiej, znajomi oniemieją, jak zobaczą was wałkujących ciasto ich winem, tzn butelką. Kiedy ciasto będzie gładkie i cienkie, podsypujemy mąką z dwóch stron i rolujemy niczym kartkę papieru. Nacinamy co centymetr, i rozwijamy uzyskane krążki, właśnie wykonaliśmy tagliatelle :


Makaron gotujemy Al dente, a w międzyczasie przyrządzimy sos. Siekamy dwa ząbki czosnku, i wrzucamy na gorącą oliwę, dokładnie w momencie kiedy zacznie zmieniać kolor wlewamy sos pomidorowy ( lub posiekane pomidory) solimy do smaku, a reszta zależy już od was. Do sosu możecie dodać co tylko macie: filet z kurczaka, mięso mielone, szynkę, paprykę, ser lub tak jak w przepisie posiekane oregano i bazylię. Makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem.



  Własnie poznaliście prosty sposób, aby tanio i szybko przygotować najlepsze tagliatelle, jakie kiedykolwiek jedliście.
Też kochacie gotować napiszcie w komentarzu co wy dodaliście do sosu.

Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.

1 komentarz :