Brudny talerz, ale obciach, dobrze że to home cooking, bo Amaro to by mnie zjadł. Wracając do przepisu, makaron, pomidory, pieprz, sól, czosnek, bazylia i oregano jeśli macie. Nie macie makaronu ? I dobrze, zrobicie własny, a znajomym "opadną szczęki".
Składniki na makaron:
- kubek mąki
- 1 jajko
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie
Do miski wsypujemy kubek mąki, wbijamy jajko i wlewamy łyżkę oliwy. Następnie energicznie mieszamy widelcem aż do połączenia wszystkich składników. Ugniatamy ciasto rękami aż do uzyskania gładkiej konsystencji, podsypujemy odrobiną mąki i wałkujemy na cienki placek. Nie macie wałka? Jeszcze lepiej, znajomi oniemieją, jak zobaczą was wałkujących ciasto ich winem, tzn butelką. Kiedy ciasto będzie gładkie i cienkie, podsypujemy mąką z dwóch stron i rolujemy niczym kartkę papieru. Nacinamy co centymetr, i rozwijamy uzyskane krążki, właśnie wykonaliśmy tagliatelle :
Makaron gotujemy Al dente, a w międzyczasie przyrządzimy sos. Siekamy dwa ząbki czosnku, i wrzucamy na gorącą oliwę, dokładnie w momencie kiedy zacznie zmieniać kolor wlewamy sos pomidorowy ( lub posiekane pomidory) solimy do smaku, a reszta zależy już od was. Do sosu możecie dodać co tylko macie: filet z kurczaka, mięso mielone, szynkę, paprykę, ser lub tak jak w przepisie posiekane oregano i bazylię. Makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z sosem.
Też kochacie gotować napiszcie w komentarzu co wy dodaliście do sosu.
Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.
Bajera :) !!!
OdpowiedzUsuń