Odnalazłem ten sam smak i podobną teksturę w całkiem innym produkcie. Sama zupa jest pyszna gęsta, pożywna, ostra i tania. Jest to także moja odpowiedź na " cow heel soup". Karaibskiej zupy z krowich kopyt, która pojawiła się w Bizzare Foods Andrea Zimmernea.
Składniki na 6 porcji
- jedna średnia golonka
- 0,4 dkg ziemniaków
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- nać pietruszki lub selera
- chili w proszku
- pieprz
- sól morska
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowychPrzygotowanie:
Myjemy golonkę i gotujemy od zimnej wody około 15 min. Odcedzamy i czekamy aż ostygnie by nie poparzyć się przy krojeniu. W międzyczasie obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kostkę, a włoszczyznę w grube słupki. Zdejmujemy skórę z golonki, powinna lekko odejść i kroimy w kostkę 1x1 cm . Mięso odcinamy od kości w miarę możliwości w dużych kawałkach, kość razem z mięsem wkładamy do garnka z 3 litrami zimnej wody i gotujemy, dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie liście laurowe i solimy. Skórę mieszamy z dużą ilością chili, pieprzu i solą a następnie obsmażamy na patelni do uzyskania chrupkości. Po około 1,5 godzinie od kiedy nasza zupa zaczęła się gotować dosypujemy do niej nasze ziemniaki i gotujemy dalej. Po 10 minutach wsypujemy skórę, która doda naszej zupie smaku i pikanterii, dopiero teraz możecie kontrolować smak, i podkręcać pieprzem, solą, lub chili. Podajemy pamiętając by każdy dostał po parę kawałków mięska i skóry.
Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.
0 komentarze :
Prześlij komentarz