Składniki na 4 osoby:
- puszka krojonych pomidorów bez skóry.
- trzy papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
- krewetki rozmiar 32-40 20 szt
- makaron spaghetti dobrej marki
- parmezan lub pecorino
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Z racji że jest to danie 15 minutowe, czas jego przygotowania odlicza czas przygotowania makaronu. Na samym początku więc przygotowujemy garnek z osolona wodą i czekamy az się zagotuję
W międzyczasie, na patelnie lub do garnka z grubym dnem wlewamy 4 łyzki oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i posiekane chili, smażymy na niskim ogniu, tak by pozwolić oliwie przesiąknąć aromatami z czosnku i chili, Po 5 minutach wrzucamy obrane pozbawione głów krewetki ( uwaga jeśli chcecie zrobić sam sos arabiata, pomińcie krewetki i kontynuujcie) Krewetki obsmażamy w aromatycznej mieszance oliwy czosnku i chili z odrobiną soli. Jak są już obsmażone woda w garze na makaron powinna już bulgotać, wtedy wrzucamy makaron. Ja użyłem pełnoziarnistego(jeśli nie wiecie dlaczego zapraszam TUTAJ )Do krewetek dodajemy krojone pomidory i dusimy na średnim ogniu pozwalając by cała woda odparowała po 7 minutach wlewamy chochelkę wody z makaronu do sosu i redukujemy dalej, to bardzo dobry moment by doprawić sos solą i pieprzem, makaron odcedzamy, Do zredukowanego sosu wkładamy makaron i 3 minuty dusimy razem. Podajemy ze świeżo tartym parmezanem lub pecorino, oliwą z oliwek i bagietką, lub chlebem włoskim.
Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.
0 komentarze :
Prześlij komentarz