Spaghetti z pikantnymi krewetkami, oraz ostrą świeżą bułką tartą po sycylijsku.

Jest jednym z symboli kuchni sycylijskiej, równie popularnym w kuchni włoskiej jak oliwa, czy pomidory lub parmezan. Stanowi idealne dopełnienie dla większości potraw kuchni sycylijskiej, i podawana jest do wszystkich makaronów jako aromatyczny dodatek. Mowa tutaj o świeżej bułce tartej, którą robi się ze świeżego chleba, ziół i przypraw. Jej zastosowanie nie ma granic a zalety są nieocenione. Możemy w prosty sposób zrobić ją samemu w domu, by cieszyć się jej unikalnymi właściwościami na co dzień. U mnie w domu pojawiła się całkiem niedawno w towarzystwie przepisu na Spaghetti z pikantnymi krewetkami po sycylijsku.



Składniki na bułkę tartą:

- kilka kromek białego pieczywa (tyle by uzyskać około 300 ml gotowej bułki tartej)
- 4 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki natki
- świeże oregano
- sok z cytryny
- pieprz
- sól morska
- suszone chili


Do robota kuchennego wrzucamy pokrojone w kawałki kromki chleba, pozbawione skóry, i pulsacyjnie rozdrabniamy do uzyskania konsystencji grubszej bułki tartej. Następnie dodajemy posiekany czosnek, pietruszkę i oregano, mielimy wszystko jeszcze raz, dodajemy sok z połowy cytryny, dużą szczyptę soli morskiej, odrobinę pieprzu a także płatki chili. Miksujemy do uzyskania jednakowej konsystencji, miękkiej bułki tartej.  Gotowy wyrób układamy równą, cienką, warstwą na papierze do pieczenia a następnie wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika na około 10 min, do uzyskania złotego koloru.

Składniki na 4 porcje spaghetti:

-  makaron spaghetti na 4 porcje
- 10 dużych, świeżych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka siekanej bazylii
- 1 łyżka siekanego oregano
- 1 łyżka siekanego tymianku
- płatki chili do smaku
- oliwa z oliwek
- sok z całej cytryny
- pieprz
- sól morska

Przygotowanie:

Krewetki obieramy z pancerzy i nacinamy od strony grzbietu w celu usunięcia żyłek. Tak przygotowane krewetki, marynujemy w marynacie przygotowanej z 5 łyżek oliwy z oliwek, siekanego czosnku, bazylii, oregano, tymianku, chili, soku z połowy cytryny soli i pieprzu, przez co najmniej 30 min. Następnie wkładamy ułożone na blasze i polane marynatą do piekarnika rozgrzanego do 180 C na górny ruszt, na około 10 min, do momentu aż nam się pięknie zarumienią i zwiną w kłębki. W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente wyciągamy z wody i wkładamy do misy dodając resztę marynaty, parę łyżek oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny oraz sól. Dokładnie mieszamy, a następnie układamy nasze krewetki i bogato posypujemy ziołową bułką tartą.




Serwis:

Na talerz nakładamy solidną porcję makaronu, na którym układamy krewetki oraz dekoracje z bazylii, dodatkowo posypujemy bułka tartą i serwujemy z tartym parmezanem oraz dodatkową bułką tartą.



Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.

0 komentarze :

Prześlij komentarz