Gnocchi z niesamowitym ragu ( ragù )

Ragu jest określeniem dla rodziny sosów mięsnych, takich jak bolognese, neapolitan ragu czy inne. Bazując na wspomnieniach prostej, domowej, kuchni włoskiej postanowiłem przygotować dla was, niesamowite ragu z trzech mięs techniką slowcooking, czyli bardzo wolnego i długiego gotowania. Przy okazji podziele z wami przepis na idealne i proste gnocchi.



Składniki na Ragu:
- 0,8 kg pręgi wołowej z kością
- 0,25 kg łopatki cielęcej z kością
- 0,45 kg żeberek wieprzowych extra
- 2 średnie cebule
-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól morska
- dwie puszki pomidorów bez skóry
- koncentrat pomidorowy
- czerwone wytrawne wino
- 3 liście laurowe

Przygotowanie:
 Zaczynamy od mięs, które są tutaj gwoździem programu, myjemy je dokładnie i odsączamy wodę. Nastepnie kroimy je na mniejsze kawałki wedłg uznania, pamietając jednak że to ragu a nie gulasz i nasze kawałki powinny być ciut wieksze i okazalsze.Mięso szczodrze solimy i pieprzymy, wmasowując przyprawy dokładnie rękoma. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i na wysokim ogniu obsmażamy mięso (kości też) aż się nam ładnie pozamyka, i zrumieni a na dnie powstanie wspaniały, skarmelizowany osad, teraz wrzucamy do środka pokrojone w kostkę cebule i posiekany czosnek oraz liście laurowe, mieszamy energicznie przez 2 minuty. i dolewamy 100ml wina, po chwili gdy wino się zredukuje znowu dolewamy 100ml oraz 50 ml z rozpuszczonymi 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Dodajemy 2 puszki pomidorów, 0,5 litra wody, zmniejszamy gaz na minimum (tak jak przy rosole) i pozostawiamy na 4 godziny, od czasu do czasu mieszając, jednoczesnie rozpuszczając osad z dna (cały aromat naszego mięsa).
W międzyczasie pora na zabawę z naszymi gnocchi. Więc zakasamy rękawy, zakładamy fartuchy i idziemy się odrobinę pobrudzić,

Składniki:

-0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 0,15 kg mąki
- 1 jajko
- sól

Przygotowanie:
 Ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Wszystkie składniki mieszamy do momentu uzyskania zwartego ciasta. Następnie odkrawamy ciasto po kawałku i formujemy wałki o grubości 1,5 cm, wałki tniemy na kawałki długości 2cm a następnie za pomocą widelca nadajemy im specyficzny ryflowany kształt zwiniętej muszelki. Jeżeli nie poskąpicie mąki w trakcie tych zabiegów, wszystko powinno pójść gładko i sprawnie. Gotowe kluszeczki wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy do 2 min po wypłynięciu.

Serwis:
 Na patelni umieszczamy sporą porcję sosu, nie zapominając o mięsie, oraz porcję gnocchi. Podgrzewamy przez chwilę mieszając aż nasze gnocchi okleją się smakowitym sosem. Wykładamy na talerz, przyozdabiamy liśćmi bazylii, posypujemy parmezanem lub sycylijską świeżą bułką tartą a następnie podajemy z kieliszkiem czerwonego wina, macie już jedno otwarte niech się nie zmarnuje.


Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.

0 komentarze :

Prześlij komentarz