Pierś z kurczaka z białym risotto

W taki szczególny dzień, mężczyźni biegają po sklepach szukając tego czegoś co bez słów wyrazi dwa słowa najważniejsze dzisiejszego dnia, "kocham Cię". Jedni postanawiają wydać fortunę u jubilera by cały kolejny miesiąc przeżyć na zupkach chińskich, kolejni postanawiają zagłębić się w zakamarki drogerii, by już nigdy nie spojrzeć w ten sam sposób na byle tam eyeliner, ale większość garnie do magicznego zaułka zwanego kwiaciarnią by z garścią pełną zielska przywitać swoją ukochaną tego dnia. Ja robię to względnie inaczej, z samego rana idę na bazar gdzie w rytmie bijącego serca, spaceruję między straganami szukając tego czegoś. Szukam inspiracji, czegoś co mnie zaintryguje, zadziwi, porwie i poprowadzi w stronę kulinarnej miłości. Uważam że robiąc coś z miłości, obdarzamy miłością innych. Gotuję bo kocham, i w ten sposób wyrażam swoje uczucia. Dlatego właśnie dzisiaj uraczyłem żonę soczystą piersią z kurczaka na białym risotto.


Jeśli chcecie by wasza druga połówka zapamiętałą ten dzień jako wyjątkowy, jest na to prosty przepis.

Składniki
- Kura zagrodowa ( nie kupuje filetów, a z kury można jeszcze zrobić bulion i usmażyć udka)
- 400 gram ryżu do risotto
- 300 ml białego wina wytrawnego
- 30 dkg masła
- oliwa z oliwek
- 10 dkg sera typu twardego najlepiej Parmezan
- pół średniej cebuli
- sól morska
- pieprz
- gałązka tymianku
- 4 ząbki czosnku
-włoszczyzna

Przygotowanie
 Jeśli chodzi o risotto znajdziecie mój przepis tutaj risotto.

Zajmijmy się teraz kurą. Porcjujemy kurę wycinając kolejno
- 2 uda
- 2 skrzydełka
- 2 piersi ze skórą
- korpus, który tniemy na mniejsze kawałki

Z korpusu i skrzydełek gotujemy bulion, przyda nam się do przyrządzenia risotto. Kiedy risotto będzie już gotowe, zabierzemy się za piersi naszej kury. Na początek przyprawiamy odrobiną pieprzu i solą.Kładziemy na patelnie z rozgrzanym olejem 4 ząbkami czosnku i gałązką tymianku smażąc najpierw od skóry potem przewracamy i zamykamy mięso z drugiej strony, dodajemy sporą łyżkę masła, a następnie całość przenosimy do naczynia żaroodpornego (piersi, czosnek, tymianek i tłuszcz z aromatem smażenia z patelni). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na około 15 min żeby nam ładnie doszedł. Po 15 min wyjmujemy i dajemy mięsu odpocząć 10 min.



Serwis

Na talerz kładziemy sporą porcję aromatycznego risotto, Obok którego układamy pociętą w plastry pierś. Gałązka tymianku z którą piekliśmy kurczaka, świetnie nadaje się na jadalną dekorację, czosnek też oczywiście. Nalewamy dwa kieliszki wina i rozkoszujemy się tą wyjątkową chwilą i dniem.

0 komentarze :

Prześlij komentarz