Confit z kaczki z karmelizowanymi warzywami

Chrupiące na zewnątrz, miękkie i soczyste w środku, nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie bardziej zachęcającego i barwnego opisu dla mięs. Tylko teraz pozostaje problem jak zdobyć nasz nieuchwytny ideał. Postanowiłem zmierzyć się z tym mitem i udowodnić że to wcale nic trudnego, a pomoże mi w tym stara dobra kaczka....kaczuszka....kaczunia. Ogromną wadą ptactwa jest to że bardzo lubi wysychać, zwłaszcza podczas smażenia lub pieczenia, z kolei podczas gotowania rozpada się na kawałki. A co jeśli ugotowalibyśmy ją we własnym tłuszczu? Brzmi smakowicie, let's do it.
Zapraszam na pyszną , aromatyczną, chrupiącą na zewnątrz i soczystą w środku kaczkę:

 


Składniki dla dwojga:
- 2 ładne nogi z kaczki ze skórą
- 200 ml smalcu kaczego, może być z gęsi
- cztery ząbki czosnku
- sól morska
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- odrobina cukru
- łyżka stołowa masła
- sezam biały i czarny
- brukselka do dekoracji

Przygotowanie:
 Nogi myjemy i porządnie nacieramy solą pozostawiając na noc w lodówce. Na następny dzień wyjmujemy nogi ponownie myjemy i osuszamy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy smalec. Wybierając garnek pamiętajmy że nasze nóżki powinny być zakryte smalcem, więc jego średnica nie może być za duża by poziom smalcu był wystarczający, i nie zbyt mała by zmieścić 2 nogi z kaczki. W międzyczasie gdy nasze nóżki pyrkają sobie na wolnym gazie, praktycznie jak rosołek, my zajmiemy się warzywami. Kroimy pietruszkę i marchewkę w cienkie słupki i jedną brukselkę na pół. Po godzinie dorzucamy 4 zgniecione ząbki czosnku (koniecznie z łupiną) do naszych nóżek, i nie martwcie się na pewno się nie przypalą. Przy okazji przekręcamy nóżki i kontrolujemy stan wysmażenia. Najlepszy efekt uzyskuje się po 3 godzinach gotowania. Około 15 minut przed końcem rozpuszczamy 2 łyżki masła na patelni i wrzucamy nasze warzywa, obsmażamy je ze wszystkich stron dodając odrobinę cukru, posypujemy sezamem i gotowe, zdejmujemy z patelni a na ich miejsce kładziemy brukselkę, otwieramy okno i drzwi, a niech się pali.

Serwis
Na talerzu kładziemy udko, dekorując usmażonym czosnkiem z łupiną, układamy także nasze warzywa, lekko posypując sezamem. Liście smażonej brukselki, niech nam posłużą jako piękna jadalna dekoracja. Sos? Może być, ale po co mieszać smaki w tak majestatycznej chwili.





Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.

GŁOSOWANIE NA BLOG ROKU 2014 

Kochani rozpoczęło się głosowanie na mojego bloga w konkursie BLOG ROKU 2014 W KATEGORII KULINARNE. Jeżeli podoba Wam się to co robię i chcielibyście sprawić mi ogromną radość :) to proszę o wsparcie poprzez głosowanie. Nie zapomnijcie polecić mojego bloga swoim znajomym aby oni mogli również oddać na mnie swój głos.




GŁOSOWAĆ MOŻECIE

OD 03.02.2015r. OD GODZ. 15:00

DO 10.02.2015r. DO GODZ. 12:00


DZIĘKUJĘ BARDZO!!!

0 komentarze :

Prześlij komentarz