Ragu bianco di pollo / Białe ragu z drobiu

W poszukiwaniu tradycyjnych smaków kuchni śródziemnomorskiej było by conajmniej w nietakcie pominąć właśnie ten sos. Po pierwsze jego podstawą jest swięta włoska trójca, czyli seler naciowy, cebula i marchew. Po drugie jest to jedno z niewielu ragu w którym nie ma pomidorów, a zamiast czerwonego wina jest białe. Po tym wstępie nie muszę już chyba nikogo nakłaniać do tego przepisu, jest naprawdę unikatowy i prosty, a efekt końcowy zaskakujący. Jak każdy sos serwuje się go z dedykowanym do niego makaronem w tym przypadku jest to Penne. Zapraszam więc na Penne z Białym  Ragu. Dobór mięsa ma tu ogromne znaczenie, jeśli wybierzecie filet który łatwiej będzie wam obrobić to ragu wyjdzie "suche", jeśli z kolei skusicie sie na mielone drobiowe, to fuj, jak wy możecie jeść taki syf !!! A może zmielicie sami mięso z nogi, jestem za.



Składniki:

- 1 cała noga z kurczaka
- 1 łodyga selera
- 1 średnia cebula
- 1 mała marchew
- 200ml bulionu drobiowego
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 3 liście laurowe
- 3 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 chili
- pieprz
- sól morska
- Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Nastawiamy wode na makaron. Selera, cebulę i marchew kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z 2 łyzkami oliwy na niskim ogniu z dodatkiem liści laurowych, tymianku, i chili. W tym czasie obieramy mięso z nogi kurczaka i kroimy w małą kosteczkę. Pokrojone mięso solimy i pieprzymy. Po 15 minutach dorzucamy obrane mięso do świętej włoskiej trójcy i delikatnie podsmażamy równomiernie ze wszyskich stron (tzn dużo mieszamy). Zalewamy winem i pozwalamy mu odparować nastepnie zalewamy bulionem przykrywamy i dusimy 15 minut potem odkrywamy i redukujemy. Woda na penne już bulgota więc wrzucamy makaron i gotujemy około 10 do stanu al dente. Przelewamy chochlę wody z makaronu do sosu i redukujemy, przekładamy makaron i kończymy na patelni.

Serwis:
Podajemy ze świeżo tartym parmezanem lub pecorino, odrobiną oliwy z oliwek i natką pietruszki lub kolendry.



Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.

0 komentarze :

Prześlij komentarz