Składniki na 2 porcje.
- 0,3 kg łopatki wieprzowej
- pięć średnich pieczarek
- pół średniej papryki (czerwonej i żółtej)
- czosnek
- jedna papryczka chilli
- pęczek kolendry
- olej rzepakowy
- sos sojowy
- 1 cytryna
- łyżka miodu
- dwie porcje makaronu mie lub ramen
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnie wlewamy dwie łyżki oleju i dodajemy poszatkowany czosnek, paprykę chilli, łodygi kolendry (liście zachowajcie, przyjdzie na nie pora) na tym etapie olej nabiera aromatu smażonych na nim dodatków, po chwili dodajemy wcześniej pokrojone w paski mięso, przyprawione solą i pieprzem (nie zapomnijcie wcześniej przyprawić, po zamknięciu porów już nie doprawicie)
W drugim etapie, na tej samej patelni, na wysokim gazie smażymy mięso w ruchu aż ładnie nam się pozamyka i zarumieni, wtedy dodajemy pocięte w plastry grzyby i paprykę w słupki i dalej podrzucamy po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy ugotowany odcedzony makaron doprawiamy sosem sojowym, miodem i sokiem z cytryny. Pamiętacie liście z kolendry? to na nie pora, dokładnie mieszamy i serwujemy. Gorące świeże i pachnące wschodnią kulturą.
Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.
Jaka ilosc sosu sojowego, miodu, cytryny?
OdpowiedzUsuńTe trzy składniki występują tutaj w roli przypraw, więc ilości są uznaniowe, ważne żeby nie przesadzić i zachować odpowiedni balans (jedna część sosu do jednej części miodu i dwóch części cytryny) najlepiej doprawiać etapami.
Usuń