Łosoś w boczku z białym risotto. Surf and turf na 30 urodziny chefa.

Tak właśnie to sobie wyobrażałem,: słoneczna Italia, późne popołudnie, na przepięknym wybrzeżu. Siedzę na tarasie z rodziną przy stole zastawionym Włoskimi przysmakami. W oddali słychać dźwięk melodyjnych rozmów dobiegający z ulic miasta. Stukanie do drzwi, otwieram " tanti auguri in occasione della nascita Sebastiano", krzyczą moi włoscy przyjaciele. Tymczasem jesteśmy w Polsce, wśród rodziny i przyjaciół, więc do atmosfery tej pięknej chwili brakuje tylko " Łososia w boczku z białym risotto i sałatką z hartowanych warzyw":

 .

Risotto bianco
Składniki na 6 porcji:
- 400 gram ryżu do risotto
- 0,5l bulionu drobiowego
- 300 ml białego wina wytrawnego
- 15 dkg masła
- oliwa z oliwek
- 10 dkg sera typu twardego najlepiej Parmezan
- pół cebuli
- sól morska

Przygotowanie:
 W garnku z grubym dnem topimy 10 dkg masła z odrobiną oleju, następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i zarumieniamy. Dosypujemy 400g ryżu i mieszamy tak żeby nam się ładnie zeszklił. Kiedy wreszcie ryż jest już pięknie zeszklony dolewamy wino i dalej mieszamy, aż do momentu kiedy wino się mocno zredukuje. Teraz dolewamy czysty bulion drobiowy (około 1/4 litra) i mieszamy. Kiedy się znowu zredukuje dolewamy resztę bulionu i dalej mieszamy.Czynność tę należy powtarzać do momentu aż ryż nie będzie miękki, a co najmniej, al dente. Jeśli nie lubicie mieszać to zapomnijcie o risotto i ugotujcie sobie ryż, ale mówię wam że naprawdę warto się odrobinę pomęczyć. Ok, ryż mamy już miękki. poszło świetnie, barki już zrobione,  na siłkę iść nie trzeba. Na sam koniec dodajemy resztę masła i dwie łyżki tartego parmezanu, sól, mieszamy szybko i przykrywamy na 3 minuty.Niech odpoczywa.

Łosoś  w boczku
 Składniki na 6 porcji:
- dwa wąskie filety z łososia około 300 gram każdy
- 8 plastrów surowego boczku
- oliwa z oliwek
- pieprz świeżo mielony
- sól morska
- skórka z połowy cytryny (może być limonka)

Przygotowanie:
Łososia czyścimy pozbawiamy skóry i przecinamy na 2 wąskie podłużne pasy, uzyskane pasy posypujemy odrobiną pieprzu, solimy i okraszamy skórką z cytryny, dzięki której uzyskamy niepowtarzalny cytrusowy aromat. Zawijamy ciasno w plastry boczku i obsmażamy na patelni na piękny rumiany kolor z wszystkich stron, nie musicie martwić się o czas smażenia, kiedy ryba będzie już gotowa, uraczy nas bajecznym aromatem cytrusów.

Serwis

Na środek talerza wykładamy bogatą porcję risotto, na którą kładziemy przekrojone roladki, posypujemy tartym parmezanem i polewamy delikatnie oliwą, ozdabiamy gałązkami świeżej kolendry. Jako dodatek okładamy wąsko cięte paski z hartowanych w zimnej wodzie warzyw ( seler naciowy, marchew, ogórek)

W dzień moich trzydziestych urodzin najlepszym prezentem jaki moglibyście mi podarować jest:



Życzę wszystkim smacznego , zapraszam do polubienia, subskrybowania, udostępniania mojego bloga oraz polecenia znajomym.


0 komentarze :

Prześlij komentarz